Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: Ένα σχολείο 10 χρόνια σε κοντέινερ. 21ος αιώνας μ.Χ.

(σε μορφή σχολίων σ' αυτή την ανάρτηση μπορείτε να δείτε σύντομα την πορεία των ενεργειών εκπαιδευτικών και μαθητών)

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού ζήσαμε ακόμη έναν αγιασμό στα γνωστά κοντέινερς, αφού διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτεία και η κοινωνία αδιαφορούν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και προγραμματίζει να μας αφήσει για άλλη μια χρονιά (ή και περισσότερες) να κάνουμε μάθημα σε άθλια παραπήγματα (μάθαμε για τα εκατομμύρια που χρωστάει αυτός ο περιβόητος ΟΣΚ στους κατασκευαστές, ψίχουλα μπροστά στην οφειλή της πολιτείας σε μαθητικές ψυχές), αφού απογοητευτήκαμε - αλλά δεν εκπλαγήκαμε- για άλλη μια φορά, αφού κάναμε τη δοκιμή αντοχής, αφού μπήκαμε λίγες μέρες στις "τάξεις" (ο καιρός σύμμαχος, μας χαμογέλασε) και προσποιηθήκαμε τους αισιόδοξους και ανταλλάξαμε ευχές για καλή σχολική χρονιά, αφού είπαμε να κάνουμε λίγη υπομονή έως τις καλένδες μπας και η δίψα για εξουσία και καρέκλες - και όχι το ενδιαφέρον και η αγάπη για τα παιδιά μας, η δεκάχρονη κοροϊδία δεν αφήνει περιθώρια για ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις- ωθήσει κάποιους να προχωρήσουν λίγο τα έργα στο σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, το κτήριο του ΕΠΑ.Λ. και της ΕΠΑ.Σ., αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με τους μαθητές μας και φέτος τον ανήφορο της ελπίδας, ξαφνικά την εύθραυστη ηρεμία έσπασε στις 21-9-2010 η ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ΕΠΑ.Λ. από τους μαθητές. Ξέσπασμα, οργή, αφύπνιση, κινητοποίηση για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΗΘΙΚΗ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ.

Έχω τόσες φορές αναφερθεί στο κτηριακό πρόβλημα και προς το παρόν δεν θα μακρηγορήσω, θα περιμένω τις εξελίξεις που αυτή τη φορά εμείς οι εκπαιδευτικοί, όλοι μας, πρέπει να δρομολογήσουμε μαζί με τους μαθητές μας. Παραθέτω την απόφαση του Συλλόγου για τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα των μαθητών και υπόμνηση στην Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν πάει άλλο η κοροϊδία, η εγκατάλειψη, η απαξίωση. Να παραδοθεί το νέο κτήριο άμεσα. Αλλιώς να παραιτηθούν όλοι όσοι τόσα χρόνια μας κοροϊδεύουν και τολμούν ακόμη να κατέχουν αξιώματα και προνόμια σε βάρος των μαθητών μας.

4 / 09 / 2010, Άνω Λιόσια,
Επιστολή προς κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργούς Παιδείας

Κοινοποίηση: Προς Γραφείο Ε.Ε. Δ. Αττικής, Δήμαρχο Άνω Λιοσίων και Πρόεδρο και Δ. Σύμβουλο του Ο.Σ.Κ.


Θέλουμε να θίξουμε και πάλι το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου μας, του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων. Είναι τόσο ΕΠΕΙΓΟΝ που η λύση του θα ‘πρεπε να έχει δοθεί εδώ και χρόνια. Κι όμως κοντεύει δεκαετία από την εποχή που ξεκίνησε η κατασκευή του.
Το πρόβλημα κι η απαράδεκτη καθυστέρηση στην επίλυσή του έχει ως αποτέλεσμα μια νέα κατάληψη των μαθητών στο σχολείο από τις 21/9/2010. Το μοναδικό και δίκαιο αίτημα των μαθητών είναι η άμεση παράδοση του νέου σχολικού κτιρίου που καθυστερεί απελπιστικά.

Το Σεπτέμβριο του 2007 άρχισαν οι καταλήψεις των μαθητών γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Τότε o Υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το σχολείο μας κι υποσχέθηκε ο αγιασμός, σε δυο χρόνια, να γίνει στο νέο σχολείο κι ο ΟΣΚ ανέλαβε την προώθηση του έργου σε συνεργασία με το Δήμο. Όμως, ως σήμερα η κατάσταση από τη μια στο χώρο του υπάρχοντος σχολείου παραμένει απαράδεκτη κι από την άλλη το νέο κτίριο δεν ολοκληρώνεται, παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου, των μαθητών και των γονέων και τις κινητοποιήσεις που γίνονται συνεχώς από το 2007 ως σήμερα, το 2010.


Το έργο αναλήφθηκε από τεχνική εταιρεία το Γενάρη του 2009 με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης τον Οκτώβριο του 2010. Όμως, η εξόφληση του εργολάβου γίνεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία και το χρέος προς τον εργολάβο, με βάση τα δικά του στοιχεία, ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ περίπου. Πότε θα δοθεί αυτό το ποσό, όταν χρέος προς τον ίδιο εργολάβο ύψους μόνο 140.000 ευρώ περίπου, που αφορά το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, καθυστερεί πάνω από 10 μήνες;


Όλα αυτά προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όλων των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων κι αποτελεί επίσης προσβολή για την κοινωνία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.


Αποφασίζουμε:


Να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα των μαθητών.


Να απαιτήσουμε να αναλάβει η Πολιτεία και το Υπουργείο τις τεράστιες ευθύνες τους ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΠΑΛ στο νέο κτίριο.


Για να είμαστε σε θέση να κοιτάζουμε τους μαθητές μας στα μάτια και να μπορούμε να τους πούμε ότι τα καταφέραμε αυτή τη φορά. Θέλουμε να αρχίσει κάτι να αλλάζει επιτέλους, προς το καλύτερο για τα παιδιά μας στα Άνω Λιόσια.


Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ.

2 σχόλια:

Γιώργος Στάμος είπε...

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ακολούθησαν επίσκεψη στον ΟΣΚ εκπαιδευτικών και μαθητών και δύο επισκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας, η δεύτερη με παρουσία σχεδόν όλου του συλλόγου εκπαιδευτικών, γονέων και περίπου 30 μαθητών με πανό διαμαρτυρίας. Έγιναν συναντήσεις με πολιτικούς και υπευθύνους, όχι όμως με υφυπουργούς και την υπουργό. Ακολούθησε απόφαση του Συλλόγου συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και απαίτησης άμεσης επίλυσης από την Πολιτεία.

Το κείμενο της απόφασης στάλθηκε σε δεκάδες εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, προς το Υπουργείο, Δήμο Άνω Λιοσίων, ΟΣΚ, βουλευτές και άλλους παράγοντες.

Ακολούθησε μια παρέλαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στο σχολείο μας (είχαν έλθει και στην παράσταση στο Υπουργείο), επερώτηση στη Βουλή από τον κ. Αν. Κουράκη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, εκτενείς και πολλές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Στο Υπουργείο και τον ΟΣΚ καθώς και στα ΜΜΕ οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν συνεχώς ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ότι θα παραδοθεί το κτήριο στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι μαθητές μέχρι σήμερα συνεχίζουν την κατάληψη ζητώντας γραπτές δεσμεύσεις από την Υφυπουργό Παιδείας και από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου αναμένονται οι νέες εξελίξεις επί του θέματος.
Αναμένουμε επισκέψεις στο σχολείο μας από την ηγεσία του Υπουργείου, του ΟΣΚ, του Δήμου, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης, του Γραφείου Ε.Ε., προγραμματίζονται συνελεύσεις των μαθητών και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και διατήρηση του ζητήματος στην επικαιρότητα.

Δείτε και το blog του σχολείου μας με ανακοινώσεις και σχόλια. http://epalanoliosion.blogspot.com/

Γιώργος Στάμος είπε...

Τρίτη 12-10-2010, λήξη κατάληψης, το ζήτημα θα παρακολουθείται ανά δεκαπενθήμερο από επιτροπή μαθητών - καθηγητών - γονέων.

Προσωπική πρόβλεψη: Το σχολείο ΔΕΝ θα παραδοθεί 24 Δεκεμβρίου ...