Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Τα βινύλια έχουν μια μαγεία ... Τα ΒΙΝΥΛΙΑ, κόντρα στα άχρωμα gigabytes των μοντέρνων μαγνητικών μέσων, σε προκαλούν  να τα αγγίξεις, να τα κοιτάξεις, να τα χειριστείς με σεβασμό και εν τέλει να χαθείς μέσα στους ήχους τους.

ΒΙΝΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑΘαρρείς πως ΒΛΕΠΕΙΣ τη μουσική τη στιγμή που ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ καθώς η βελόνα έρχεται σε επώδυνη επαφή με τον αγαπημένο σου δίσκο και που κάθε φορά τον πληγώνει έστω ανεπαίσθητα μα και ανεπανόρθωτα.

Και ο ΔΙΣΚΟΣ, που ήρεμα και σταθερά γυρνάει στο πλατό, αναπόφευκτα αιχμαλωτίζει το βλέμμα και το μυαλό συνάμα σε κάθε ξάφνιασμα του ήχου, σε κάθε χρωματισμό της φωνής, σε κάθε κρεσέντο της μουσικής, σε κάθε αλλαγή του τέμπο, στο έμπα κι άλλου οργάνου στην ορχήστρα, σε κάθε ιδιότροπο σόλο της κιθάρας...

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ απογειώνεται για τους ψαγμένους ηχολάτρες που «πειράζουν» την ευθυγράμμιση και το βάρος της βελόνας πάνω στο δίσκο, το ύψος και τη φυγόκεντρο του μπράτσου, τις στροφές και τα στατικά φορτία. Άλλη αίσθηση, από αγαπημένα μα και χιλιοπαιγμένα βινύλια. 

Το ΧΡΩΜΑ του δίσκου συνήθως μαύρο, η κλασική αγαπημένη μορφή, μα δεν είναι και τόσο σπάνια και τα έγχρωμα βινύλια, κόκκινα, μπλε, κίτρινα, ακόμη και διάφανα χωρίς χρώμα. Θα βρείτε και συλλεκτικά με εικόνες σ’ όλη τους την επιφάνεια, αληθινά έργα τέχνης.

Και καθώς θα ζεις τη μουσική, θα κρατήσεις στα χέρια σου το απαραίτητο από χαρτόνι σκληρό ΕΞΩΦΥΛΛΟ του δίσκου. Πολύπλοκο ή λιτό και απέριττο, έγχρωμο ή ασπρόμαυρο, μονό ή διπλό, με ένθετο ή χωρίς, το εξώφυλλο είναι συχνά ένα EΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ, χάρμα οφθαλμών, με ζωγραφιές, σκίτσα, φωτογραφίες, λέξεις, στίχους, ονόματα. Συχνά ένα όμορφο εξώφυλλο είναι ο λόγος που αποκτάς ένα δίσκο βινυλίου. Σε ταξιδεύει, σε συγκινεί, σε μαγεύει.

Τα ΒΙΝΥΛΙΑ είναι ζωντανά, μαγικά, αναντικατάστατα. Καλή σας ακρόαση !! 
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: