Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ; Αγάλι – αγάλι …

Προς αξιότιμους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργούς Παιδείας και Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας

Μετά την ανακοίνωση για το «Νέο Λύκειο», ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η νέα δομή της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το «Τεχνολογικό Λύκειο», θα ανακοινωθεί την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Βέβαια τώρα είμαστε στην τρίτη εβδομάδα μετά το Πάσχα και …. τι περιμένουμε ακόμη; Μα την ανακοίνωση για το «Τεχνολογικό Λύκειο»!!. Ποιοι το περιμένουμε;

Χιλιάδες μαθητές που τελειώνουν την Γ’ Γυμνασίου και ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ. Αυτοί λοιπόν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για να κάνουν επιλογή Γενικού ή Τεχνολογικού / Επαγγελματικού Λυκείου. Πώς θα κάνουν την επιλογή τους αν δεν ξέρουν τη δομή του Τεχνολογικού Λυκείου, τις κατευθύνσεις, Τομείς, Ειδικότητες, το είδος Πτυχίου / Απολυτηρίου που θα δίνει, αν θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα, αν θα υπάρχει μεταλυκειακό έτος κ.λπ.

Χιλιάδες μαθητές που τελειώνουν την Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ, είτε ΕΠΑ.Λ. είτε ΓΕ.Λ.. Αυτοί λοιπόν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για να κάνουν επιλογή μεταξύ Β’ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου, Β’ Τάξης Γενικού Λυκείου ή Α’ τάξης Επαγγελματικής Σχολής. Πώς θα κάνουν την επιλογή τους αν δεν ξέρουν αν θα υπάρχει του χρόνου Α’ τάξη ΕΠΑ.Σ., αν τα ΕΠΑ.Λ. θα υπάρχουν με τη σημερινή δομή, τους Τομείς και Ειδικότητες, αν θα αφορά και αυτούς η μεταρρύθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, η νέα δομή της κ.λπ.

Χιλιάδες ΓΟΝΕΙΣ που αγωνιούν για την εκπαιδευτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα παιδιά τους, για τα επαγγελματικά και επιστημονικά εφόδια που αυτή θα τους δίνει, τις προοπτικές και τους δρόμους που τους ανοίγει στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, προς την ελληνική κοινωνία, προς την αγορά εργασίας.

Χιλιάδες Εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα των μαθητών τους για τη δομή της Τεχνικής Εκπαίδευσης την επόμενη κιόλας χρονιά, να τους πληροφορήσουν με σαφήνεια και σιγουριά, αδυνατούν να τους βοηθήσουν να πάρουν αποφάσεις τόσο σημαντικές για τη ζωή τους μέσα σε ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ.

Πόσο θα περιμένουμε; Άγνωστο. Πότε θα υπάρξει ο χρόνος για την αναγκαία διαβούλευση, κριτική, συζήτηση; Οι μαθητές μας θα βρίσκονται μέσα στα σχολεία περίπου για ένα μήνα και λίγες μέρες, σε μια περίοδο εξετάσεων, άγχους και κούρασης και φυσικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η κατάλληλη εποχή για να προσλάβουν αναλυτική ενημέρωση αφού δεν γίνονται μαθήματα ώστε να υπάρχει χρόνος συζήτησης στην τάξη. Πότε λοιπόν θα ενημερωθούν; Αφού πρέπει να κάνουν την εγγραφή τους σε λίγες μέρες. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τη ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ όσον αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του, ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μου είναι λοιπόν η εξής:

Η μόνη εύκολη, προφανής, λογική και έντιμη λύση που θα δείχνει ότι η Πολιτεία δεν αγνοεί την ανάγκη των μαθητών για έγκαιρη ενημέρωση, είναι ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ το πολύ, ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ να ανακοινωθεί ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ και οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ με τους ίδιους Τομείς και Ειδικότητες που μέσω του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού οι μαθητές ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ τη χρονιά που πέρασε. Έτσι θα υπάρχει από τώρα και μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα χρόνος επαρκής για συζήτηση και θεσμοθέτηση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και στο τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς, χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές οι μαθητές θα μπορέσουν να κάνουν άνετα και συνειδητά τις εκπαιδευτικές επιλογές τους.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν φαίνεται να εκπληρώνει τον σκοπό του. Το 67,9% των μαθητών θεωρεί ότι ο ΣΕΠ δεν βοηθάει στην επιλογή ΑΕΙ.»
Αυτός είναι ο επίλογος και το τελικό συμπέρασμα-βεβαίως βεβαίως-άρθρου με τον τίτλο «Διαβάζω επειδή είμαι υποχρεωμένος» και φέρει την υπογραφή κάποιου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το άρθρο δημοσιεύεται –πού αλλού-στο επίσημο όργανο των ιεροκηρύκων της… «Ελεύθερης Αγοράς» , την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που μαζί με το τηλεσυμπλήρωμά της τον SKY έχουν αναλάβει εδώ και καιρό εργολαβικά την κατασυκοφάντηση του δημόσιου τομέα και την προσπάθεια για την άνευ όρων εκχώρηση των πάντων στους ιδιώτες (ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας). Βέβαια, και επειδή το συγκεκριμένο συγκρότημα χαίρει μεγάλης «εκτίμησης», για να δημοσιεύει ένα τέτοιο θέμα – όλως τυχαίως σε μια τέτοια εποχή- μάλλον θα γνωρίζει κάτι παραπάνω….Το άρθρο βασίστηκε σε κάποια διπλωματική μελέτη(!!!) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400 μαθητών( χωρίς να μας λέει πότε και πού), από κάποια εκπαιδευτικό υπό την επίβλεψη καθηγητών του Χαροκοπείου Παν/μίου.
Το έδαφος ως φαίνεται προετοιμάζεται….(για να μην έχουμε και αυταπάτες).

Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=35756

Υ.Γ.: Τα διάφορα ιδιωτικά γραφεία και οι επιχειρήσεις Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Τα στελέχη τους διατρέχουν ολόκληρη την επικράτεια διαλαλώντας την πραμάτεια τους σε κεντρικές μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι φορείς(κυρίως φροντιστήρια) έχοντας μάλιστα την δέουσα δημοσιότητα από τα τοπικά ΜΜΕ. Εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των μαθητών μας «πουλάνε» πανάκριβα υπηρεσίες που χρόνια τώρα παρέχει επαρκέστατα το δημόσιο σχολείο μέσα από τους θεσμούς του.

ΣΗΜ.Συνάδελφε το παραπάνω σχόλιο ανήρτησα στο NESTOR, πριν λίγες μέρες. Άραγε είναι τυχαίο το άρθρο της συγκεκριμένης εφημερίδας;;;
Γ.Σ.