Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΝΤΟΘΩΡΟΙ και ΑΜΒΛΥΝΟΕΣ ΗΓΕΤΕΣΟδύνη και θλίψη. Το "όμορφο" Αιγαίο γίνεται καθημερινά υγρός τάφος για δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τα Ευρωπαϊκά σύνορα γίνονται φράχτες αδιαπέραστοι από την ανθρωπιά. Και τα σύνορα μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών γίνονται ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων που υφίστανται τη βία των δυνάμεων καταστολής, την πείνα, την εξαθλίωση. Φαινόμενα που θυμίζουν τις φρικαλεότητες που γνώρισε η ανθρωπότητα στους παγκόσμιους πολέμους και δυστυχώς οι ανιστόρητες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έμαθαν από τα λάθη τους και τα επαναλαμβάνουν. Χώρες μάλιστα που υπέφεραν στους πολέμους,  γίνονται τώρα χώρες δυνάστες και αντί να δείχνουν αλληλεγγύη δείχνουν στους κατατρεγμένους μετανάστες το σκληρότερό τους απάνθρωπο πρόσωπο.

Και οι Ευρωπαϊκές και οι λοιπές "πολιτισμένες" χώρες που συμμετέχουν στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που "εγγυώνται" τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνουν χωρίς αιδώ: εμείς θα δεχτούμε τόσους πρόσφυγες, εμείς τόσους, εμείς τόσους, οι υπόλοιποι στον καιάδα. Και βέβαια όχι μετανάστες, αυτοί είναι παράνομοι, αυτοί δεν έχουν δικαιώματα, εμείς έχουμε πολιτική μόνο για λίγους πρόσφυγες.

Αν ένας Ευρωπαίος αποφασίσει σήμερα να ταξιδέψει στην υποσαχάρια Αφρική για αναψυχή, απλώς θα βγάλει εισιτήριο, θα πάρει το αεροπλάνο και θα πάει. Γιατί η Ευρώπη μας, η Ευρώπη "των αξιών και των ιδανικών" δεν δηλώνει στην Τουρκία ότι κάθε πολίτης αυτού του κόσμου που τυχαίνει να βρίσκεται στο έδαφός της μπορεί να πάει σε ένα αεροδρόμιο, να βγάλει ένα εισιτήριο και να ταξιδέψει σε όποια χώρα θέλει ώστε να μη γίνεται γίνεται θύμα εκμετάλλευσης των δουλέμπορων που κλέβουν χιλιάδες ευρώ από δύστυχους ανθρώπους σε αντάλλαγμα μιας θέσης σε μια βάρκα ελπίδας και συχνά σε αντάλλαγμα της ίδιας τους της ζωής;

Γιατί τα Ευρωπαϊκά κράτη που ασμένως συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για οικονομικά συμφέροντα τώρα αρνούνται να δεχτούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους που είναι η μαζική μετανάστευση;

Αν οι πολιτικοί που τα κυβερνούν δεν ήταν τόσο κοντόθωροι και αμβλύνοες θα ένιωθαν το τσουνάμι της καταστροφής τους που οι ίδιοι προετοιμάζουν. Έχουν ακόμη χρόνο να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας προς όφελος όλων των λαών. 
Εύκολο είναι. Αρκεί απλώς να δείξουν λίγη αλληλεγγύη, λίγη ανθρωπιά. 
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: