Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Στο ίδιο έργο θεατές: «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ».

Οι 17000 μαθητές των ΕΠΑ.Λ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων !!

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29-3-2010 το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του έτους 2010 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης δόθηκε το πρόγραμμα των ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ εξετάσεων για όσους μαθητές αρρωστήσουν και δεν προσέλθουν στις κανονικές ημερομηνίες.

Αλλά ενώ οι επαναληπτικές εξετάσεις έχουν προβλεφθεί κανονικά για τους μαθητές ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αυτές δεν προβλέπονται για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας.

Δηλαδή, υπάρχει μια καταφανής άνιση μεταχείριση 17000 περίπου μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αν κάποιοι από αυτούς έχουν την ατυχία, ως άνθρωποι, να αρρωστήσουν, πρακτικά καταδικάζονται από την πολιτεία να ΜΗΝ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι δηλαδή οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ για την πολιτεία μαθητές από τους μαθητές των Γενικών Λυκείων; Είναι μήπως υπεράνθρωποι και άτρωτοι και δεν αρρωσταίνουν ποτέ; Είναι δυνατόν να μην τύχει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ από τους 17000 μαθητές να αδυνατεί να προσέλθει στις εξετάσεις έστω και σε ένα μάθημα;
Γιατί πρέπει, αν αυτό συμβεί έστω και σε ένα μαθητή, αυτός να καταδικαστεί σε απόρριψη, σε αντίθεση με τους συμμαθητές του των Γενικών Λυκείων, που απλώς θα προσέλθουν σε επαναληπτική εξέταση μετά ένα μήνα;

Για να πω την αλήθεια, δεν απορώ και τόσο. Ήδη από την περυσινή χρονιά, που είχε συμβεί το ίδιο το είχα επισημάνει δημόσια και στο ΥΠΕΠΘ, αλλά φυσικά δεν εισακούσθηκα. Στο άρθρο μου «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Πανελλαδικές εξετάσεις, Γενική Παιδεία, Κτηριακά προβλήματα κ.ά.)» στις 23-6-2009 (http://gst2008.blogspot.com/2009/06/blog-post_23.html αλλά και στο τότε site του ΥΠΕΠΘ www.meafora.gr) είχα γράψει για πολλές μορφές διακρίσεων σε βάρος των μαθητών μας των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. αλλά δυστυχώς κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε.

Όμως, η επανάληψη των ατοπημάτων δηλώνει σκοπιμότητα ενεργειών και υποκρύπτει αδιαφορία και υποτίμηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Και όπως από τότε είχα γράψει, οι μαθητές που φοιτούν στην Επαγγελματική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα ΕΠΑ.Λ., έχουν πολύ περισσότερα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα από τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, συχνά αναγκάζονται να δουλέψουν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια στην πρόοδό τους. Αρκετοί από αυτούς καταφέρνουν με αξιώσεις να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυσκολίες και να μπουν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για να διεκδικήσουν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και οι μαθητές αυτοί χρειάζεται να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τους (συνήθως) πιο ευνοημένους κοινωνικά και οικονομικά συμμαθητές τους των Γενικών Λυκείων, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ανταμείψει τους κόπους τους και θα τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.Οι μαθητές λοιπόν αυτοί, τα άξια αυτά παιδιά μας, αξίζουν το σεβασμό, την αγάπη και την υποστήριξή μας και όχι άνιση δυσμενή μεταχείριση σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Δικαιούνται κι αυτοί αν δεν μπορέσουν να εξετασθούν σ’ ένα μάθημα στις Πανελλαδικές, να συμμετάσχουν σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Ιούλιο, όπως ακριβώς και οι συμμαθητές τους των Γενικών Λυκείων, αντί να καταδικαστούν σε βέβαιη απόρριψη.

Υπάρχει χρόνος. Πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση με ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ διορθωτική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και ΝΑ ΟΡΙΣΘΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. Έτσι, δεν θα νιώσουν οι λίγοι που τυχόν θα αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων ότι η πολιτεία αδιαφορεί γι αυτούς, αλλά αντίθετα τους σέβεται και τους υπολογίζει, όπως τους αξίζει. Ως έφηβους μαθητές, άξιους αυριανούς πολίτες που σ’ αυτούς θα βασιστεί η ανάπτυξη της χώρας μας.
_

1 σχόλιο:

Γιώργος Στάμος είπε...

Ρώτησε ένας φίλος:"Τελικα τι θα γινει με τις επαναληπτικες πανελλαδικες για τα ΕΠΑΛ??Εχει βγει καποια ανακοινωση??? Ενας μαθητης προσβληθηκε με λοιμωδη μονοπυρηνωση,δεν μπορει να γραψει μεχρι τον ιουνιο. τι θα γινει με αυτο το θεμα;"

Φίλε μου που ρωτάς για τις επαναληπτικές εξετάσεις, μάλλον δεν θα ορισθούν, όπως τόσα χρόνια. Αφού βλέπεις ότι δεν μου απαντούν από το Υπουργείο σε πολλές ερωτήσεις μου για το θέμα (και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά) σε blogs, επίσημα sites και e-mails, τις ίδιες ερωτήσεις είχα κάνει και πέρυσι. Τίποτε. Εφέτος αντέγραψαν με copy-paste την περυσινή εγκύκλιο απλώς αλλάζοντας τις ημερομηνίες και όπως δεν προβλέπονταν πέρυσι επαναληπτικές ΕΠΑ.Λ., έτσι και φέτος. Δυστυχώς με copy-paste αντιγράφονται και αναπαράγονται εσαεί και οι κοινωνικές διακρίσεις.

Πάντως κάνε ερώτημα και εσύ στο blog του υφυπουργού σαν σχόλιο στο "Εξετάσεις Τ.Ε.Ε." κάτω από τα δικά μου σχόλια όπου θίγω για πολλοστή φορά το θέμα.

http://panaretos.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

Αν είναι πολλά τα ερωτήματα (δυστυχώς είναι τόσο λίγα), ίσως το ξανασκεφθούν και το ρυθμίσουν, είναι τόσο απλό. Αλλιώς τις θέσεις που χάνουν οι μαθητές μας τις χαρίζουν στα Γενικά Λύκεια, όπως βλέπεις από το αμέσως παραπάνω σχόλιό μου. Μεγάλη αδικία.

Αλλά και γιατί να αλλάξουν την εγκύκλιο; Μήπως την αλλαγή τη ζήτησε ΕΠΩΝΥΜΑ και ΔΗΜΟΣΙΑ κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης; Μήπως κανένας πολιτικός ή δημοσιογράφος; Όχι βέβαια. Οι μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θαρρείς πως είναι αόρατοι στο υπάρχον εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά δυστυχώς και στην κοινωνία μας.

Θα αλλάξει αυτό στο νέο σχολείο; Το νέο Τεχνολογικό Λύκειο; Οι ραχιτικές υπάρχουσες δομές θα το επιτρέψουν; Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.