Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αξιότιμοι κα. Υπουργέ, κα. Υφυπουργέ, κ. Υφυπουργέ

Σε συνέχεια του άρθρου μου «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΠΑ.Σ.) ΑΜΕΣΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011» (http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=386 ) και ενόψει της ανακοίνωσης των σχετικών νομοσχεδίων για το νέο σχολείο, θέλω να σας θέσω ένα επείγον ερώτημα, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΟΥ, που πρέπει να απαντηθεί το συντομότερο.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι από τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 θα έχουν αντικατασταθεί τα ΕΠΑ.Λ. και οι ΕΠΑ.Σ. – πολύ σωστά – από το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που επιτέλους θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους μαθητές και θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν κανονικά Απολυτήριο και να συμμετέχουν σε Πανελλαδικές εξετάσεις, που μέχρι τώρα άδικα οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. δεν εδικαιούντο.

Όμως, σύντομα οι μαθητές της Α’ Λυκείου ή Α’ ΕΠΑ.Λ. πρέπει να αποφασίσουν που θα εγγραφούν στην επόμενη τάξη (Β’ Λυκείου, Β’ ΕΠΑ.Λ. ή Α’ ΕΠΑ.Σ.) και με ρωτούν στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το εξής:

ΑΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ Α’ ΕΠΑ.Σ., ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ; ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ;

Γιατί λόγω της ισχύουσας άδικης νομοθεσίας (που ανακοινώθηκε ότι θα διορθωθεί), πολλοί μαθητές, ακόμη και αν επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ειδικότητα των ΕΠΑ.Σ., παραβλέπουν τις κλίσεις και επιθυμίες τους και ακολουθούν ένα Τομέα των ΕΠΑ.Λ. ακόμη και αν δεν τους ενδιαφέρει, ώστε να πάρουν το Απολυτήριο και να διεκδικήσουν μια θέση στα Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι.

Με τις προτάσεις μου στο παραπάνω άρθρο έχω προτείνει βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) και μεταβατικές διατάξεις μέχρι την εφαρμογή του νέου Τεχνολογικού (ή Ενιαίου Επαγγελματικού) Λυκείου. Ελπίζω να ληφθούν υπόψη, οπότε θα ωφεληθούν όλοι οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ., και όσοι αποφοιτούν εφέτος και όσοι θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Περιμένω –ελπίζω σύντομα- την απάντησή σας για να την διαβιβάσω στους μαθητές μου, ώστε να διευκολυνθούν στις εκπαιδευτικές τους επιλογές για την επόμενη σχολική χρονιά.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: