Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Αυλαία για τη βάση του 10

Αυτό ήταν λοιπόν. Ο κύβος ερρίφθη. Έπεσαν τα τείχη που ... εμπόδιζαν τους νέους μας να γίνουν όλοι επιστήμονες. Πολλά έχουν γραφτεί για το ζήτημα. Στην ανάρτησή μου ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Μια πρώτη ματιά στο νέο πολυνομοσχέδιο μιλάω λίγο για το θέμα και παραπέμπω σε πολλές παλιότερες αναφορές μου γι αυτό. Είμαι αντίθετος στην κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το έχω αναλύσει, δεν θα επανέλθω, τουλάχιστον με τον παραδοσιακό τρόπο γραφής (δείτε όμως την επόμενη ανάρτησή μου, ίσως είναι καλύτερα να γράφουμε στο εξής με πιο διασκεδαστικό τρόπο, μας είναι σίγουρα πιο χρήσιμο).

Στο http://epalanoliosion.blogspot.com/2010/04/blog-post_19.html μιλάω για την άνιση μεταχείριση των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στο opengov Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10 ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. / Τ.Ε.Ι. και στο blog του υφυπουργού και αλλού ζητούσα να σταματήσει η διάκριση να υπάρχει βάση του 10 μόνο στους μαθητές της Ε.Ε. Άρχισαν να το ζητάνε και μαθητές (βλ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ).

Προς τιμή της επίσης, η Ε.Λ.Μ.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ε.Λ.Μ.Ε. σε όλη την Ελλάδα που στο Κάλεσμα προς τους Συναδέλφους γράφει
"Όχι στις διακρίσεις, που καταντούν κατάφωρη αδικία, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ & ΤΕΕ. Δηλαδή, να καταργηθεί και γι΄αυτούς η βάση του 10 στις Πανελλαδικές, όπως προβλέπεται και για τους μαθητές των ΓΕΛ".

Η απάντηση ήλθε επιτέλους με την εγκύκλιο που δημοσιεύω στο 1ο σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση και καταργεί για μαθητές ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. τη βάση εισαγωγής.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ λοιπόν στο Υπουργείο Παιδείας, ΟΧΙ για την κατάργηση της βάσης, αλλά για την ΙΣΗ επιτέλους μεταχείριση των μαθητών της Γενικής και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην κατάργηση της βάσης. Πιστεύω πως έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία τα μηνύματα της κοινωνίας και αποτελεί πλέον πολιτική βούληση η εξάλειψη επιτέλους σιγά σιγά των κοινωνικών διακρίσεων κατά των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
_

1 σχόλιο:

Γιώργος Στάμος είπε...

Υπουργείο Παιδείας, Μαρούσι, 20-5-2010
Αρ. πρωτ. Φ252/58011/Β6


ΘΕΜΑ: «Βάση εισαγωγής για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Σας ενημερώνουμε ότι με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα επέρχονται οι εξής αλλαγές που αφορούν στην πρόσβαση υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Α) Καταργείται η βάση εισαγωγής για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την εισαγωγή τους με το ποσοστό είτε του 90% είτε του 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος ή Σχολής των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Β) Επίσης καταργείται η βάση για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και ΤΕΕ Β΄ κύκλου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Γ) Παραμένει η βάση στο ειδικό μάθημα, κατά συνέπεια ο υποψήφιος που μεταξύ των Τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, μουσικά μαθήματα, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο), πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής.

Δ) Ειδικά οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού αποφοίτων Ελληνικών Λυκείων και εξετάζονται σε πέντε (5) μαθήματα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής εφόσον συγκεντρώσουν σύνολο μορίων ίσο με τριάντα πέντε μόρια (στην κλίμακα 0-100), ενώ οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού αποφοίτων ξένων Λυκείων, οι οποίοι εξετάζονται μόνο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μόνο εφόσον συγκεντρώσουν στο ως άνω μάθημα βαθμό ίσο με το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού, δηλαδή τουλάχιστον 50 στην κλίμακα 0-100.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΠΑΛΙΚΟΣ