ΕΠΕΙΓΟΝ. Να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ η συμμετοχή από τα «καλλιστεία» όλων των ανήλικων μαθητριών πριν από τις 16 Ιουνίου 2010.
Έτυχε να ακούσω στο λεωφορείο σήμερα το πρωί από μια παρέα για το «γεγονός της χρονιάς». Τα «καλλιστεία». Ένας πολύ παλιός «θεσμός» που έχει αναλυθεί και κατακριθεί αρκετά στο παρελθόν αλλά τελικά επιβίωσε και διεξάγεται κανονικά κάθε χρόνο στις περισσότερες χώρες του κόσμου χωρίς πια να δέχεται κριτικές και πυρά, χωρίς να προβληματίζει και να εγείρει αντιδράσεις. Έχει δηλαδή γίνει πλήρως αποδεκτός από τη σύγχρονη κοινωνία σαν ένα κοσμικό γεγονός με τεράστια προβολή από τα Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετεί τους σκοπούς της βιομηχανίας της διαφήμισης και του θεάματος (show business).
Προσοχή όμως. Όπως άκουσα στη συζήτηση και επιβεβαίωσα αργότερα στο διαδίκτυο, στα φετινά «καλλιστεία» στις 16 Ιουνίου για μις Ελλάς συμμετέχουν 24 διαγωνιζόμενες από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό, οι έξι, το 25% είναι ανήλικες μαθήτριες Λυκείου !!. Που αυτές τις μέρες συμμετέχουν (ελπίζω) στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο σχολείο τους. Ίσως έδωσαν κάποιες και πανελλαδικές. Θα κατάφεραν να διαβάσουν, να προετοιμασθούν; Θα το επεδίωξαν τουλάχιστον; Αμφιβάλλω.
Ένας φίλος που το συζήτησα μου είπε ότι αυτό γίνεται επί χρόνια στα «καλλιστεία», αλλά εγώ που δεν τα είχα ποτέ παρακολουθήσει, νόμιζα ότι αφορούσαν ενήλικες γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ολοκληρώσει το σχολείο και που είχαν επίγνωση της διαδικασίας και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται και εθελοντικά και συνειδητά συμμετείχαν.
Τώρα λοιπόν που το έμαθα, έστω και με τόση καθυστέρηση και επειδή τα «καλλιστεία» γίνονται στις 16 Ιουνίου, μεθαύριο, γράφω κατεπειγόντως αυτή την επιστολή.
Υπάρχει χρόνος, σχεδόν δυο ολόκληρες μέρες. ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ και να φροντίσει να αποσυρθεί η συμμετοχή από τα «καλλιστεία» όλων των ανήλικων μαθητριών άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ασχέτως αν υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων τους, ασχέτως αν οι ίδιες το επιθυμούν και ασχέτως αν διαβεβαιώνουν οι εταιρείες που διοργανώνουν τα «καλλιστεία» ότι δεν εμποδίζουν τις μαθήτριες από τη φοίτηση στο σχολείο τους.
Αναφέρω τα θέματα που κατά τη γνώμη μου συνιστούν σοβαρά αδικήματα και θα τα τεκμηριώσω παρακάτω: Έκθεση ανηλίκων μαθητριών σε κίνδυνο, προσβολή της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς τους και εκμετάλλευσή τους με δημόσια έκθεσή τους με στόχο τον πλουτισμό από Μ.Μ.Ε., εταιρείες διαφημίσεων και μόδας, managers, κ.λπ. προς τους οποίους πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Είναι προφανής η αντίθεσή μου περί δημιουργίας shows όπως τα «καλλιστεία», τα Next Top Model”, τα κάθε είδους reality shows κ.α. που έχουν κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε., την τηλεόραση, τα περιοδικά κ.λπ. προβάλλοντας έμμεσα και άμεσα μερικές φορές στα νέα παιδιά πρότυπα που σε μια υγιή κοινωνία θα έπρεπε να είναι παραδείγματα προς αποφυγήν, πρότυπα που έμμεσα προάγουν αντικοινωνικές και βλαπτικές για την υγεία συμπεριφορές (χρήση ουσιών, κάπνισμα, έκλυτη ζωή, κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, κακή διατροφή και εξαντλητικές δίαιτες κ.ά.). Τα shows αυτά προάγουν και εθίζουν σε συμπεριφορές επιδίωξης εύκολου και ύποπτου πλουτισμού, εκμετάλλευσης των νέων γυναικών και χρησιμοποίησής τους σαν εμπόρευμα στο βωμό του θεάματος και της βιομηχανίας της μόδας και εξυπηρετούν απόλυτα τους νόμους της κοινωνίας της αγοράς.
Όμως εδώ πρόκειται, όχι απλώς περί μιας συμμετοχής σε ένα show, αλλά περί ενός καταφανούς και μη ομολογουμένου ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ κατά της ψυχής των μικρών αυτών παιδιών, των ανήλικων μαθητριών που βρίσκονται στην εφηβεία, στη δυσκολότερη φάση της ζωής τους, στην περίοδο που πλάθεται ακόμη η προσωπικότητά τους και διαμορφώνεται η πνευματική και ηθική τους υπόσταση, που το σώμα και το πνεύμα τους ακόμη αναπτύσσονται, που αγωνίζονται για να κατακτήσουν στέρεα εφόδια για τη ζωή τους, να αποκτήσουν αρχές και ιδανικά, να δομήσουν τον ιδανικό εαυτό τους. Στην περίοδο αυτή της ζωής τους, το σχολείο με την παρεχόμενη Παιδεία προσπαθεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες λόγου, επικοινωνίας, να αποκτήσουν κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, να ολοκληρωθούν σαν προσωπικότητες για να μπορούν να σταθούν αργότερα στην κοινωνία και να γίνουν επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Στα παιδιά αυτά παρεμβαίνουν βιαίως εξ απαλών ονύχων τα Μ.Μ.Ε. με την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και επίπλαστων ιδεών που επικρατούν μεταξύ των «επιτυχημένων» super models, των κυνηγών «ταλέντων» και άλλων παραγόντων της βιομηχανίας του θεάματος. Και δεν είναι παράξενο που μέσα στη διαχρονική οικονομική κρίση και εργασιακή ανασφάλεια των νέων ανθρώπων πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών γίνονται οι “managers” των παιδιών τους που τα προωθούν στη show biz και από μικρά τα βάζουν να παίζουν σε διαφημίσεις και κενές περιεχομένου τηλεοπτικές σειρές (αλήθεια, ελέγχει κανείς τα κείμενα που εκφωνούν τα μικρά παιδάκια με συχνά ερωτικά υπονοούμενα απαράδεκτα για την ηλικία τους και που δεν καταλαβαίνουν ίσως ακόμη; δε νομίζω) και αργότερα συνηγορούν να συμμετέχουν σε απαράδεκτους θεσμούς όπως τα «καλλιστεία».
Τα παιδιά μας λοιπόν αυτά εξαπατούνται ποικιλοτρόπως και πρόωρα εγκαταλείπουν την προσπάθεια για την πνευματική τους ανάπτυξη για να κυνηγήσουν το «όνειρό τους» και ασχολούνται μόνο με την εμφάνισή τους. Η φυσιολογική και υγιής ονειροπόληση των εφήβων μεταλλάσσεται σε παραλήρημα μεγαλείου για την ανάδειξή τους σε νικήτριες διαγωνισμών ομορφιάς και talent shows, τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που γίνονται με την ανοχή της κοινωνίας μας και που τους επιτρέπει μέσω του ισχυρότερου μέσου, της τηλεόρασης, να μπαίνουν σε κάθε σπίτι σε ώρες υψηλής παιδικής και εφηβικής τηλεθέασης.
Και η ντροπιαστική παρέλαση των ανήλικων κοριτσιών στις οθόνες της τηλεόρασης προφανώς θα περιλαμβάνει ημίγυμνες εμφανίσεις τους και θα προϊδεάζει για τη συνέχεια. Οι διοργανωτές, οι χορηγοί και οι κριτές θα κοιτάνε, θα μετράνε με μεζούρες και θα ζυγίζουν το …εμπόρευμα, θα φωτογραφίζουν, θα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο σε χιλιάδες sites φωτογραφίες και video των μικρών ανήλικων μαθητριών με τους κινδύνους που αυτή η υπερέκθεση συνεπάγεται και οι εταιρείες θα τάζουν αυτοκίνητα, κοσμήματα και συμβόλαια που ακόμη παραπέρα και με σιγουριά θα προωθήσουν τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα παιδιά αυτά προορίζονται στην καλύτερη περίπτωση να χρησιμεύσουν στη διαφήμιση των ρούχων, των αρωμάτων και αυτοκινήτων υπηρετώντας τον άκρατο καταναλωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας των οικονομικών αξιών.
Πίσω βέβαια από την καλλιέργεια της φαύλης αναζήτησης του τέλειου σώματος και προσώπου, έστω και σοβατισμένων και κατεστραμμένων από τις χημικές ουσίες και τεχνηέντως προβεβλημένων από τις γωνίες λήψης που κρύβουν τις ατέλειες, βρίσκεται πρόδηλος ο ρατσισμός της κοινωνίας που προωθεί για τη γυναίκα – υποτιμώντας την βαθιά - το στερεότυπο της στείρας προβεβλημένης ψεύτικης και εφήμερης ομορφιάς που δεν εξασφαλίζει φυσικά την προσωπική ευτυχία. Οι γυναίκες - μοντέλα, και στο άμεσο μέλλον τα ανήλικα θύματα που θαμπώνονται από τα φώτα της δημοσιότητας από τα μαθητικά τους χρόνια, αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα για πώληση και αγορά στη χρυσή βιομηχανία του πλούτου και του θεάματος. Δυστυχώς έχουν χαμηλή ζήτηση και φθηνή τιμή στην κοινωνία της πραγματικής ευημερίας, του πολιτισμού και του πνεύματος και με οδυνηρό τρόπο οι περισσότερες το ανακαλύπτουν όταν τις απορρίπτουν προς αντικατάσταση λίγα μόλις χρόνια αργότερα, όταν είναι πια αργά.
Συμπερασματικά οι ανήλικες μαθήτριες υφίστανται δυσμενείς επιπτώσεις στη μόρφωσή τους και στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη και προσωπική ολοκλήρωσή τους και στροβιλίζονται εξαπατημένες στη δίνη του ψέματος και της απάτης, εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους και προσβάλλεται βάναυσα η προσωπικότητα και η αξιοπρέπειά τους δημόσια και σε παγκόσμια εμβέλεια στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.
Πρέπει λοιπόν όπως ανέφερα στην εισαγωγή ΑΜΕΣΑ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ (μεθαύριο) να αποσυρθεί με ενέργειες της Πολιτείας η συμμετοχή από τα «καλλιστεία» όλων των ανήλικων μαθητριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ασχέτως αν υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων τους, ασχέτως αν οι ίδιες το επιθυμούν και ασχέτως αν διαβεβαιώνουν οι εταιρείες που διοργανώνουν τα «καλλιστεία» ότι δεν εμποδίζουν τις μαθήτριες από τη φοίτηση στο σχολείο τους.
Ίσως κάποιοι να αντιτάξουν επιχειρήματα όπως: Αφού το φαινόμενο συμμετοχής ανήλικων κοριτσιών στα «καλλιστεία» και άλλα shows αναζήτησης «ταλέντων» υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, ποιοι είμαστε εμείς λοιπόν στη μικρή Ελλάδα που θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ στα ανήλικα παιδιά μας να παίρνουν μέρος;
Θα σας πω. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε αυτοί:
- που σεβόμαστε το δικαίωμα των παιδιών και εφήβων μας να πετυχαίνουν την πλήρη απρόσκοπτη πνευματική, ψυχική και σωματική τους ολοκλήρωση
- που σεβόμαστε τη γυναίκα ως ισότιμο με τον άνδρα σεβαστό μέλος της κοινωνίας μας
- που δεν ανεχόμαστε την εμπορευματοποίηση της γυναίκας μέσα από οργανωμένα σχέδια κυκλωμάτων όπως η βιομηχανία της διαφήμισης και του θεάματος
- που δεν επιτρέπουμε την εκδήλωση φαινομένων κοινωνικού ρατσισμού σε καμία έκφανσή του
- που έχουμε οδηγό μας τον πολιτισμό χιλιετιών
Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται στο ιστολόγιό μου και εστάλη ταυτόχρονα στους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργούς Παιδείας με e-mail και στο Βήμα του Πολίτη (http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?cat=27 ) με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ. Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010, 11:00 μ.μ.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
_
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου