Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

H φύση μας εκπλήσσει ...

Μικρά δείγματα της ευελιξίας και της δύναμης της φύσης παίρνουμε καθημερινά, αρκεί να τα προσέξουμε. Ας μη βιαζόμαστε να χαρακτηρίζουμε τυχαία και παράδοξα μερικά ανεξήγητα φαινόμενα, ίσως η αδυναμία να τα εξηγήσουμε δείχνει έμμεσα ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά παροδικοί ένοικοι της γής που πατάμε και καταστρέφουμε. Ας τα θεωρούμε μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλιώς κινδυνεύουμε με ... έξωση. Και δεν έχουμε που να πάμε, αυτό είναι βέβαιο.

Έκπληξη 1η
Μετά από πολλά χρόνια που αυτός ο μικρός κάκτος βρισκόταν σε γλάστρα σ' ένα περβάζι, χωρίς πολλή φροντίδα και προσοχή, χειμώνα - καλοκαίρι, ξαφνικά μέσα σε μια μέρα έβγαλε αυτό το απίστευτα όμορφο άνθος. H ανθοφορία συνεχίστηκε για λίγες μέρες και σταμάτησε. Ποιος ξέρει μετά από πόσα χρόνια θα ξανανθίσει. Αν του χρειαστεί να ξανανθίσει ποτέ.
Έκπληξη 2η
Μια λεμονιά 20-25 ετών στον κήπο μας, όχι και πολύ εύφορη, ξαφνικά μας έδωσε ένα πολύ παράξενο καρπό.


Μέσα όμως είχε αναπτυχθεί ένας υφομύκητας. Άραγε ο μύκητας έπαιξε κάποιο ρόλο στη μορφή του τελικού καρπού; Ή βρήκε ιδανικές συνθήκες να αναπτυχθεί στις κρύπτες που σχηματίσθηκαν λόγω του παράξενου σχήματος του λεμονιού;

Η δεύτερη εξήγηση ίσως φαίνεται πιθανότερη, αν ισχύει όμως η πρώτη θα μπορούσαμε ακόμη και να τρομάξουμε. Γιατί σίγουρα οι μύκητες εμφανίσθηκαν πριν από τον άνθρωπο στη γη και σίγουρα θα υπάρχουν και μετά απ' αυτόν. Και απ' ότι φαίνεται τίποτε δεν τους αντιστέκεται. Θυμίζω ότι οι εν τω βάθει μυκητιάσεις του ανθρώπου είναι ίσως οι πιο επικίνδυνες λοιμώξεις.

Δείτε και άλλη μια πρωτοτυπία της φύσης, λιγότερο φανερή. Μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες για το φαινόμενο συνένωσης φύλλων. http://gst2008.blogspot.com/2009/05/blog-post_10.html

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: