Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτα ο μαθητής. Ας το κάνουμε πράξη.

Παρατίθεται το κείμενο που υποβλήθηκε ως σχόλιο σε ανάρτηση στο blog του υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου με θέμα Μια ιστορία για μαθητές (16-11-2009).Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα και καλά Χριστούγεννα με υγεία, ευτυχία και καλή δύναμη για το έργο σας. Γράφω σχόλια σ’ αυτή την παλαιότερη ανάρτησή σας, γιατί είναι σχετικό το θέμα της.
Το σχολείο μου είναι το πολύπαθο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων, που 10 χρόνια στεγάζεται σε containers σεισμοπαθών και οι συνθήκες μαθήματος είναι απαράδεκτες, τριτοκοσμικές και προσβάλλουν την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό και σας έχω και εγώ ενημερώσει με επιστολή και με e-mail και με παραπομπές στην ιστοσελίδα του σχολείου. Ελπίζω να είχατε ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.
Αλλά ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΓΙ ΑΥΤΟ, γράφω για το επιπρόσθετο ζήτημα της ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. Γράφω χωρίς δικαιοδοσία από κανέναν, με δική μου πρωτοβουλία  και γράφω ειδικά ΣΗΜΕΡΑ,  παραμονή Χριστουγέννων, γιατί ανακοινώθηκε σήμερα η Z' Φάση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο διαδίκτυο. Και διαπίστωσα με λύπη μου ότι στην Α’ Περιοχή Δυτικής Αττικής ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Μα Γ Ι Α Τ Ι ;
Πάνω από 1000 ώρες έχουν χαθεί στο σχολείο μας από την αρχή της χρονιάς. Λείπουν 2 καθηγητές Νοσηλευτικής και 2 Ηλεκτρολογίας, από 40 διδακτικές ώρες δηλαδή σε κάθε ειδικότητα και τα αντίστοιχα τμήματα του σχολείου έχουν δεκάδες κενές ώρες με όλα τα συμπαρομαρτούντα προβλήματα αλλά κυρίως με άμεση και βαριά δυσμενή επίπτωση στη μόρφωσή τους. Τα πανελλαδικά μαθήματα γίνονται, ΑΛΛΑ ΔΕΝ γίνονται ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, η πεμπτουσία της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το πτυχίο θα τους το δώσει το σχολείο, αφού είναι ευθύνη της πολιτείας που δεν εκπαιδεύονται. ΑΛΛΑ σε τι γνώσεις θα αντιστοιχεί το πτυχίο σ’ αυτά τα παιδιά; Θα έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματός τους; Εφόσον δεν θα έχουν διδαχθεί επαρκώς τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα θα έχουν ελλείψεις στο γνωστικό τομέα και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον που θα βρεθούν μετά το σχολείο. Η απώλεια διδακτικών ωρών σε μαθήματα ειδικοτήτων βάλλει ευθέως στην υπόσταση του Επαγγελματικού Λυκείου που δεν μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο του και υποσκάπτει τα θεμέλια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην περιοχή μας κατά πρώτο λόγο, αλλά και γενικότερα.
Γιατί να είναι τόσο αδικημένα, ειδικά τα παιδιά των Άνω Λιοσίων; Εδώ που έχουν τόσα άλλα προβλήματα; Οικονομικά, κοινωνικά, οικογενειακά, περιβαλλοντικά κ.λπ. Γιατί δεν έλεγε η πολιτεία σ’ αυτά τα παιδιά, από την αρχή της χρονιάς να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία, μακριά ίσως και θα ταλαιπωρούνται από τις συγκοινωνίες αλλά θα ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΘΗΜΑ τουλάχιστον.
Είμαστε ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ. ΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ.
ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΕΙΠΟΥΝ, ΟΧΙ λίγες ώρες σε μερικά τμήματα που θα μπορούσαν να καλυφθούν με λίγες υπερωρίες ή απόσπαση καθηγητών από κοντινά σχολεία.
Το σχολείο στέλνει γράμματα στη Διεύθυνση, οι μαθήτριες Νοσηλευτικής έστειλαν ένα ευγενικό γράμμα στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας, οι μαθητές έκαναν κατάληψη 5 μέρες, ήλθαν οι Προϊστάμενοι στο σχολείο, υποσχέθηκαν …. Έστειλαν 2 ωρομίσθιους (όχι Νοσηλευτική ή Ηλεκτρολογία όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο) και έδειξαν κάποια πίστη τα παιδιά ότι σύντομα θα έλθουν και οι υπόλοιποι καθηγητές και σταμάτησαν την κατάληψη.
ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ. ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. Πώς να γυρίσουμε στις 8 Γενάρη και να κοιτάξουμε τους μαθητές μας στα μάτια; Τι θα τους πούμε; Ότι το ωρολόγιο πρόγραμμά τους θα είναι πάλι ΤΡΥΠΙΟ; Να πίνουν κι άλλους καφέδες και να γυρνάνε πάλι άσκοπα μέσα και έξω απ’ το σχολείο με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται;
Μπορούν πια να μας εμπιστευτούν;

Διαβάστε το γράμμα των νοσηλευτριών στη Διευθύντρια αν θέλετε εδώ και για την κατάληψη εδώ και για το κτηριακό εδώ …. Αλλά καλύτερα, μη διαβάσετε τίποτε. S.O.S.  Κάνετε κάτι άμεσα, ΜΕΣΑ στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Πρέπει 4 αναπληρωτές καθηγητές να εμφανισθούν στο σχολείο μας στις 8 Γενάρη. 270 μαθητές τούς περιμένουν. Δεν ζητάνε νομίζω κάτι εξωπραγματικό, άδικο, υπερβολικό, περιττό. Ζητάνε να ΚΑΝΟΥΝ πια ΜΑΘΗΜΑ. Είναι δικαίωμά τους. Αναφαίρετο και ιερό.
Ευχαριστώ για την προσοχή. Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά. Ελπίζουμε. Κυρίως για τους μαθητές μας.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: