Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Πρώτα ο μαθητής (Μέρος 2ο). Θα το κάνουμε πράξη;

Παρατίθεται το κείμενο που υποβλήθηκε σήμερα ως ΝΕΟ σχόλιο σε ανάρτηση στο blog του υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου με θέμα Μια ιστορία για μαθητές (16-11-2009).

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Αυτό το νέο σχόλιο είναι (δυστυχώς) η αναγκαία συνέχεια στα αμέσως προηγούμενα σχόλιά μου στην ανάρτησή σας Μια ιστορία για μαθητές (16-11-2009).

1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων. Πρωί πρωί, 8 Γενάρη. 1η μέρα σχολείου. Μια ομάδα μαθητών έξω από το σχολείο, στο απέναντι πεζοδρόμιο.

-Καλημέρα παιδιά, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
-Γεια σας κύριε, καλή χρονιά.
-Τι κάνετε εδώ έξω, σε λίγα λεπτά χτυπάει, δεν έχετε μάθημα;
-Όχι κύριε, έχουμε σήμερα πολλά κενά. θα πάμε για καφέ και μπιλιάρδο.
-Μήπως ήλθαν καθηγητές;
-Θα δούμε παιδιά μου, ίσως μάθουμε σήμερα κάποια νέα (είπα χωρίς να το πολυπιστεύω). Καλύτερα να μπείτε στο σχολείο και να ζητήσετε καμιά μπάλα ...
-Γεια σας κύριε.
-Γεια σας παιδιά, να προσέχετε.

Δυστυχώς η Ζ' φάση αναπληρωτών που ανακοινώθηκε μέσα στα Χριστούγεννα δεν διέθετε ΚΑΝΕΝΑ καθηγητή για την Α' περιοχή Δυτικής Αττικής. Όπου ΜΟΝΟ το 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα. Μήπως έγινε κάποιο λάθος; Δεν ξέρω. Διατήρησα μια ελπίδα, αλλά τίποτε.

Μέχρι το μεσημέρι, την 1η μέρα του σχολείου, ΔΕΚΑΟΚΤΩ (18) διδακτικές ώρες διατέθηκαν σε άσκοπη περιφορά των μαθητών στην αυλή και στο κυλικείο, σε καφετέριες, μπιλιάρδα και βόλτες έξω και ίσως και μακριά από το σχολείο. Σχεδόν 90 ώρες θα χάνονται κάθε βδομάδα στο εξής. Τα προβλήματα από τις διδακτικές απώλειες αν και είναι προφανή, τα ανέλυσα στα προηγούμενα σχόλιά μου που αναφέρω παραπάνω.

Θα έλθουν άραγε οκτώ (8!!) ωρομίσθιοι καθηγητές; Ή θα περιμένουμε την ... επόμενη φάση αναπληρωτών; Που δεν ξέρουμε φυσικά αν και πότε θα ανακοινωθεί. Μετά την έναρξη του Β' τετράμηνου;

Δεν μάθαμε κάποια νέα. Δεν πήρε κανείς τηλέφωνο το Διευθυντή του σχολείου για ενημέρωση. Για να σπεύσουμε να ενημερώσουμε ασμένως και τους μαθητές μας. Από το μεγάφωνο. Μπήκαμε στις τάξεις (όσες είχαν ...μαθητές), ξεκινήσαμε με το καλό, με ελπίδα, με συζήτηση για να σπάσουμε τον πάγο.

Θυμίζω: Όταν λέω "τάξεις" εννοώ τα παλιά και κακοσυντηρημένα containers σεισμοπαθών.

Θα δούμε. Από Δευτέρα. Ίσως μάθουμε. Πρέπει να μάθουμε. Έτσι δεν είναι;

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: