Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Προβλέψεις για την επόμενη σχολική χρονιά, 2010 - 2011 !!


Παραμονή των Φώτων. Όπως και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είμαι συνεπής. Θα ...γράψω. Παίρνω αφορμή τα δημοσιεύματα για την Παιδεία των τελευταίων ημερών.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για βελτίωση του σχολείου, διαβλέπω ότι όλα τα σχέδια παγώνουν στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Έτσι προβλέπω, χωρίς να είμαι ...μελλοντολόγος, ότι και του χρόνου, το σχολικό έτος 2010 - 2011 θα ισχύουν τα εξής:

Πολλές διακρίσεις σε βάρος των μαθητών της Επαγγελματικής εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και είναι κρίμα, δεν τους αξίζει. Είναι παιδιά αδικημένα από την κοινωνία με πολλά προβλήματα, που συχνά δουλεύουν για να ζήσουν και αξίζουν περισσότερη προσοχή από την Πολιτεία. Αλλά μάλλον και την επόμενη χρονιά, θα βιώσουν την αδικία και την εγκατάλειψη.

Έτσι δεν θα διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας στις Επαγγελματικές Σχολές. Ούτε ξένη γλώσσα, ούτε Ιστορία, ούτε Νέα Ελληνικά, ούτε Μαθηματικά κ.ά. ουσιώδη μαθήματα. Οι ΕΠΑ.Σ. θα συνεχίσουν να υφίστανται, αντί να μετατραπούν σε ΕΠΑ.Λ. και οι μαθητές τους (που θα ελαττώνονται συνεχώς) ΔΕΝ θα πάρουν ούτε ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ, ούτε θα μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για ΑΕΙ / ΤΕΙ.

Οι ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και άλλων Υπουργείων θα εξακολουθούν να ανταγωνίζονται τις ΕΠΑ.Σ. και τα ΕΠΑ.Λ. του Υπουργείου Παιδείας με άνισους όρους. Δεν θα περάσει όπως πρέπει η εκπαίδευση αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, θα παραμείνει ... ως έχει. Δεν θα φτιαχτούν ΓΡΑΣΕΠ σε όλα τα ΕΠΑΛ και Λύκεια όπου δεν υπάρχει και δεν θα ορίζονται οργανικά κενά για εκπαιδευτικούς - Συμβούλους εξειδικευμένους αλλά θα εφαρμόζεται κυρίως από όσους χρειάζονται συμπλήρωση ωραρίου. Δεν θα εφαρμόζεται σε όλες τις τάξεις όπως πρέπει για να παρέχει ουσιώδη συμβουλευτική υποστήριξη και βοήθεια στους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους, στη συμπλήρωση μηχανογραφικού αλλά και σε προβλήματα που έχουν στην εφηβεία αφού είναι κλάδος της Συμβουλευτικής.

Το μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ ομάδα Β) ΜΕΤΑ τις εξετάσεις, το ... καλοκαίρι, όπου οι μαθητές δεν θα έχουν βοήθεια από τους καθηγητές τους αφού τα σχολεία θα είναι κλειστά. Στο μηχανογραφικό θα μπορούν πάλι -και θα πέφτουν στην ΠΑΓΙΔΑ- να συμπληρώνουν τυχοδιωκτικά 200 και 300 σχολές και θα κυνηγάνε χίμαιρες στα θνησιγενή ΤΕΙ της επαρχίας, σκοτώνοντας τα όνειρά τους, ακολουθώντας δρόμους που δεν τους εκφράζουν, αδικώντας τους εαυτούς τους, παραβλέποντας τις κλίσεις και ικανότητές τους και αναγκάζοντας τους γονείς τους να αιμορραγούν οικονομικά και να κάνουν θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

Ίσως φτιαχτούν και άλλες σχολές αλλά καμία δεν καταργείται. Ο φοιτητικός "τουρισμός" είναι καλή πηγή εσόδων για πολλούς.
Αν αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών οι μαθητές των ΕΠΑΛ (ομάδα Α), αλίμονο τους. Δεν έχει επαναληπτικές εξετάσεις γι αυτούς!!! Ποτέ δεν είχε. Επίσης δεν θα βραβεύονται οι άριστοι αφού δεν έχουν βεβαίωση πρόσβασης!

Δεν θα διδάσκονται η ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ούτε οι ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία μας. Οι μαθητές μας θα εξακολουθήσουν να έχουν άγνοια των μέτρων προφύλαξης από το AIDS, την ηπατίτιδα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να είναι καφετέριες "καπνιζόντων" και οι βλαπτικές για την υγεία συμπεριφορές θα επεκτείνονται και θα υιοθετούνται όλο και περισσότερο μεταξύ των μαθητών μας.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα ξαναδοθούν στην Α' Γυμνασίου (και στους 40άρηδες που θα γραφτούν μόνο για το κουπόνι) και θα εξελιχθεί η "μόρφωση" των μαθητών μας στο facebook, στα ακατάλληλα downloads και στα βίαια κακόγουστα παιχνίδια, με την ακτινοβολία από 25 Η/Υ να προσβάλλει τους νευρώνες και να έχουμε "επιτέλους" την "ψηφιακή τάξη" δηλαδή τη σχολική αίθουσα - Internet Cafe.

Οι μαθητές για τους οποίους οι γονείς αδιαφορούν -δεν είναι λίγοι- και ίσως εργάζονται για να επιβιώσουν ή όσοι αρρωσταίνουν για αρκετό καιρό θα μένουν από απουσίες, θα χάνουν μια χρονιά από τη ζωή τους. Με τον ίδιο αριθμό απουσιών οι ευνοημένοι κοινωνικά, οικονομικά, οικογενειακά συμμαθητές τους, θα περνούν κανονικά, αφού θα κραδαίνουν τα μαγικά χαρτάκια, τα δικαιολογητικά των κοπάνων - εεε συγγνώμη, των απουσιών.

Επίσης, αν κάνουν πολλές απουσίες θα μένουν με πρόφαση το μορφωτικό έλλειμμα, ενώ αν τις ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, με τις ελλείψεις καθηγητών, τότε θα περνάνε. Στα κενά διδακτικών ωρών -και σωστά- δεν μπαίνουν απουσίες. Στο δικό μας σχολείο, μέχρι τα Χριστούγεννα χάθηκαν πάνω από 1000 ώρες.

Προβλέπω ότι και του χρόνου θα χαθούν πάλι άλλες τόσες.
Στο σχολείο μου, το ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων, το γνωστό ενοχλητικό σχολείο, ναι αυτό με τα containers, μάλλον πάλι με τα containers θα ξεκινήσουμε, ευελπιστώντας στη μέση της χρονιάς να πάμε στο νέο κτήριο.
Επίσης δεν θα έχουμε φύλακα στο σχολείο, ούτε βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, στέγαστρα, παγκάκια ...
Με όλα αυτά, πάλι θα έχουμε καταλήψεις με τα παρεπόμενά τους.

Δεν θα υπάρχουν φυσικά γραμματείς στα σχολεία (που προβλέπονται από τον 1566) αλλά αντίθετα θα ζητούνται από τις Υπηρεσίες ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ αναφορές και στατιστικές, οι εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν ως γραμματείς και αντιγραφείς ιδιοχείρως από τις οθόνες (μήπως δεν ξέρουν την ύπαρξη εκτυπωτών οι διευθυντές των Δημόσιων Υπηρεσιών της χώρας μας;)

Αυτά θυμάμαι τώρα και αναφέρω για πολλοστή φορά, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα βρουν λύση μόνο μετά από πλήρη αναμόρφωση και βελτίωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος, που ούτε αυτή προβλέπω να γίνεται ή έστω να ξεκινάει.

Μακάρι να διαψευσθώ σε όλα. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν το προβλέπω.

Υ.Γ. Οι προβλέψεις μου είναι δωρεάν. Εξάλλου μπορεί να τις κάνει ο καθένας. Είναι τόσο εύκολο. Δυστυχώς.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: