Συχνή ερώτηση. Να κάνω το εμβόλιο; Εσείς τι θα κάνετε; Σοβαρολογείτε, έχετε αποφασίσει να το κάνετε; Σίγουρα;
Απαντώ. ΝΑΙ, θα το κάνω, ΦΥΣΙΚΑ θα το κάνω. Όλοι στην οικογένειά μου θα το κάνουν. Θα το κάνουμε για να μη νοσήσει και να μην κινδυνέψει κανείς από μια νόσο που αυτή την ώρα έχει προκαλέσει ΠΑΝΔΗΜΙΑ σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες θανάτους. Για να μη λείψουμε από τη δουλειά μας και για να μην υποφέρουμε στο σπίτι ή στο νοσοκομείο η στην εντατική.
Αλλά θα το εξηγήσω.
Ας δούμε μερικά δεδομένα, όχι στατιστικά, ας τα αφήσουμε στους ειδικούς, αναλύθηκαν αρκετά στον τύπο και δεν είναι εύκολα κατανοητά. Ποιος πολίτης χρησιμοποιεί εξάλλου κάθε μέρα στη ζωή του στατιστικές μετρήσεις; Άρα θα δεχτώ ότι δυσκολεύονται οι περισσότεροι να κατανοήσουν τα ποσοστά 1:10000 και 1:1000000 κ.λπ. οπότε παραμένει προσφορότερη μέθοδος ανάλυσης του ζητήματος η παράθεση απλών σκέψεων και η συζήτηση σε μια βάση λογική περισσότερο παρά συναισθηματική χωρίς να αποκλείουμε την επίκληση της αυθεντίας αφού μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα.
Από τη μία λοιπόν έχουμε τα δεδομένα. Εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και χιλιάδες θάνατοι. Και σε νέους και υγιείς ανθρώπους, που δεν συνέβαινε με την απλή γρίπη. Ευτυχώς λίγα βαριά περιστατικά έχουμε στη χώρα μας, άργησε η επιδημία να έλθει λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά σιγά σιγά αναπτύσσεται (δεν αποκλείεται να μην επεκταθεί και μακάρι να γίνει αυτό και ας βγουν οι στατιστικές προβλέψεις αναληθείς, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο).
Μήνες λοιπόν τώρα, καθηγητές παγκοσμίου εμβέλειας, λοιμωξιολόγοι, εμπειρότατοι κλινικοί γιατροί και ερευνητές μας μιλούν με βάση επιστημονικά δεδομένα από έρευνες και στατιστικές σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν προέρχονται μόνο από την παρούσα επιδημία αλλά και από άλλες επιδημίες παλαιότερα που πάλι αυτοί οι ίδιοι ειδικοί γιατροί είχαν σηκώσει το φορτίο της αντιμετώπισής τους. Προσέξτε πολύ καλά. Οι καθηγητές αυτοί δεν λένε: «Πιστεύω ότι…» αλλά «Οι διεθνείς έρευνες, δημοσιεύσεις, μελέτες δείχνουν ότι ….» Και μας μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους σε θέματα ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ και ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ και ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ και συντάσσουν επιστημονικές οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου για όλες τις ομάδες του πληθυσμού και εκπαιδεύουν προσωπικό νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές στο σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας. Άρα ΔΕΝ λένε την προσωπική τους άποψη αλλά μόνο τα επιστημονικά δεδομένα. Ακόμη και αν η προσωπική τους άποψη διαφέρει, έχουν μάθει και μας έχουν μάθει και στους νεότερους ότι ΜΟΝΟ η επιστημονική έρευνα και γνώση - και όχι η προσωπική διαίσθηση και τα ευχολόγια– μπορεί να αντιμετωπίσει τις ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιδημίες. Στις επιτροπές που συμμετέχουν εξετάζουν μαζί με άλλους ειδικούς και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημίας και ειδικά μάλιστα στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο κρατικής επιβάρυνσης όσο και σε επίπεδα απλούστερα, νομαρχιών, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, επιχειρήσεων, δομών εκπαίδευσης, ακόμη και οικογενειών και ατόμων. Όλοι αυτοί λοιπόν μας συνιστούν ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ. Δεν μας κρύβουν τις παρενέργειες, τις αντιπαραβάλλουν όμως ποσοτικά και ποιοτικά με τις θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου. Η ανάλυση της συχνότητας των παρενεργειών και της βαρύτητάς τους συνηγορούν ανεπιφύλακτα υπέρ του εμβολιασμού.
Από την άλλη πλευρά, ταυτόχρονα βγαίνουν στα παράθυρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται μάλιστα σε καίριες θέσεις ευθύνης και εκφράζουν με παρρησία τη ΓΝΩΜΗ τους ΕΝΑΝΤΙΟΝ του εμβολιασμού του κοινού. Επαναλαμβάνω. Μας παρουσιάζουν τη γνώμη τους, όχι τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών τα οποία επιδεικτικά ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ και βασίζονται σε ένα αόριστο αίτημα προς τους παραπάνω επιστήμονες, δηλαδή αυτό της διαβεβαίωσης 100% περί μη υπάρξεως παρενεργειών από τον εμβολιασμό, που φυσικά γνωρίζουν –ελπίζω- από τα φοιτητικά έδρανα ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στην ιατρική επιστήμη. Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω γι αυτό το ζήτημα. Απαιτούν δηλαδή επειδή ΑΠΛΩΣ είναι έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές θα πρέπει ευλαβικά να τους ακολουθεί ο πληθυσμός και να αποδέχεται τις προσωπικές τους απόψεις περί μη εμβολιασμού. Χωρίς να είναι λοιμωξιολόγοι (οι περισσότεροι από τους γιατρούς αυτούς είναι ποικίλων άλλων ειδικοτήτων) και χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε έρευνες για τις επιδημίες γρίπης και χωρίς φυσικά να είναι λόγω έλλειψης εξειδίκευσης γνώστες σε βάθος της γρίπης και των επιπλοκών της και μάλιστα σε περιπτώσεις πανδημίας.
Βγαίνουν όμως στα μέσα ενημέρωσης και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με ιατρική αλλά είναι δεδομένο ότι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους πολίτες λόγω της αναγνωρισιμότητας που τους προσφέρει η δουλειά τους, ειδικά στην τηλεόραση. Αυτοί χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα των παραπάνω «αυθεντιών» (σε κάθε άλλο παρά στις λοιμώξεις και ειδικά στις επιδημίες) και με επίκληση στο συναίσθημα του κόσμου, που φυσικά είναι ευαισθητοποιημένος σε οικονομικά ζητήματα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, έμμεσα και άμεσα προτρέπουν τον πληθυσμό να απέχει από τον μαζικό εμβολιασμό που εμφανίζεται –και δεν θα διαφωνήσω εντελώς σ’ αυτό- σαν σχέδιο πλουτισμού των φαρμακευτικών εταιρειών.
Επίσης λένε με υπεραπλούστευση των επισημάνσεων των ειδικών επιστημόνων ότι αφού η νέα γρίπη είναι ελαφριά νόσος, ας την περάσουμε!! Και ο απλός πολίτης, παρασύρεται με το γνωστό : «Δε βαριέσαι, σε μένα ή στην οικογένειά μου θα τύχει η γρίπη; Και αν τύχει θα την περάσουμε ελαφρά. Σε μας θα τύχει να χρειαστούμε εντατική και να κινδυνεύσουμε; Αποκλείεται.»
Φυσικά το πρώτο λάθος είναι ότι παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δεν πρόκειται περί απλής γρίπης αλλά περί ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ και μάλιστα με κίνδυνο εξέλιξης σε ΠΑΝΔΗΜΙΑ δηλαδή σε προσβολή πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Άρα, ναι, είναι πολύ πιθανό να τύχει στον καθένα από εμάς ή σε μέλη των οικογενειών μας. Και δυστυχώς, στην πρώτη τουλάχιστον φάση της πανδημίας, όπως συνέβαινε σε όλες τις πανδημίες στην ιστορία, η γρίπη επιλέγει τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα όπου έχουμε και τις βαρύτερες επιπτώσεις. Η σημαντική κοινωνική αυτή διάσταση συχνά παραγνωρίζεται και ορισμένοι μιλούν από θέση ισχύος αφού ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και οι περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις ΔΕΝ τους αφορούν τουλάχιστον στα αρχικά στάδια μιας επιδημίας .
Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ λοιπόν της νέας γρίπης είναι πολύ μεγάλη και γι αυτό εξελίσσεται σε επιδημία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε καθημερινά κατά τις συνήθεις δραστηριότητές μας. Κινδυνεύουμε π.χ. από αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας στο λεωφορείο ή στο τρένο και βήχει, αδιαφορώντας φυσικά για τα συνιστώμενα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και πώς να απομακρυνθείς μέσα στο συνωστισμό; Κινδυνεύουν οι μαθητές και οι καθηγητές από το συνωστισμό τους σε μικρές και μη επαρκώς αεριζόμενες αίθουσες λόγω των χιλιοειπωμένων προβλημάτων στις σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις σε πολλά σχολεία της Ελλάδας (να μη μιλήσω για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο δικό μου σχολείο στα Άνω Λιόσια όπου αντί για αίθουσες κάνουμε μάθημα σε containers σεισμοπαθών επί 10 χρόνια, δείτε εδώ σχετικά με το πρόβλημα). Κινδυνεύουμε στις δουλειές μας από τους άλλους εργαζόμενους που δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι για να μη χάσουν το μεροκάματο. Κινδυνεύουν να αρρωστήσουν ολόκληρες οικογένειες αν αρρωστήσει μόνο ένα μέλος τους γιατί ζουν πολλά άτομα σε ένα – δυο δωμάτια και πώς να απομονωθεί ο άρρωστος, δεν υπάρχει χώρος. Μπορούμε να αναφέρουμε και άλλες περιπτώσεις όπως ο συνωστισμός σε χώρους ψυχαγωγίας κ.λπ. αλλά εκεί υπάρχει η δυνατότητα να μην πάει κανείς, στη δουλειά του και στο σχολείο όμως θα πάει υποχρεωτικά.
Μακάρι να διαψευσθούν οι προβλέψεις, αλλά σε κάθε περίπτωση υποχρεούται η ιατρική κοινότητα να προστατεύσει τον πληθυσμό και από το πιο απαισιόδοξο σενάριο, μιας επικίνδυνης δηλαδή πανδημίας. Λόγω της μεγάλης λοιπόν μεταδοτικότητας της νέας γρίπης πιθανόν να έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και άρα είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα έχουμε και μεγάλο αριθμό ατόμων που θα νοσήσουν βαριά και θα έχουμε μεγάλες ανάγκες νοσηλείας σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και φυσικά πολλά συμπαρομαρτούντα προβλήματα οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά. Και σε πολύ μεγάλη επίπτωση της νόσου αναμένεται δυστυχώς και αντίστοιχα αυξημένη θνητότητα. Για να αποτρέψουμε την κατάσταση αυτή σε μεγάλο βαθμό ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΠΛΟ, μαζί με την ενημέρωση και εκπαίδευσή μας σε λήψη μέτρων προστασίας από τη μετάδοση.
Βγαίνουν όμως οι πολέμιοι του μαζικού εμβολιασμού και μας μιλάνε για τις φοβερές παρενέργειες του εμβολίου, αποφεύγοντας να κάνουν αναφορές όπως είπαμε σε συχνότητα των παρενεργειών αυτών και υπερθεματίζοντας ως προς τη βαρύτητά τους δημιουργώντας ένα κύμα φόβου ή και πανικού απέναντι στον εμβολιασμό. Όσο όμως σκληρά και αν προσπαθούν οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ να ενημερώσουν και να κατευθύνουν τον πληθυσμό να εμβολιασθεί για να αποφύγουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της, είναι γνωστό ότι όταν εδραιωθεί μια προκατάληψη δύσκολα αναστρέφεται. Η ελπίδα μας λοιπόν είναι τα μέτρα πρόληψης να αποβούν επαρκή ώστε να μην προχωρήσει η πανδημία, αλλά είδαμε παραπάνω πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοσθούν και να αποδώσουν.
Ας δούμε τις απόψεις τους εναντίον του εμβολιασμού. Ας τις κρίνουμε. Σχολιάστε σας παρακαλώ και σεις και κυρίως σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους πριν αποφασίσετε.
Άκουσα λοιπόν ότι «...το εμβόλιο δεν είναι αρκετά δοκιμασμένο». Μα ποιο φάρμακο πριν χρησιμοποιηθεί είχε δοκιμασθεί σε τόσο μεγάλη έκταση όση αυτό το εμβόλιο; Εκατομμύρια ατόμων έχουν εμβολιασθεί σε τόσες χώρες με απειροελάχιστες σοβαρές παρενέργειες που αντιμετωπίσθηκαν. Χιλιάδες θάνατοι όμως δυστυχώς συνέβησαν και επιπλοκές της νέας γρίπης σε άτομα που ΔΕΝ εμβολιάσθηκαν, πολλά από τα οποία ήταν μικρά παιδιά, έφηβοι και υγιέστατοι νέοι ενήλικοι. Οι περισσότεροι δεν είχαν την τύχη που έχουμε εμείς τώρα να έχουμε άμεσα διαθέσιμο ένα ασφαλές εμβόλιο.
Άκουσα και το εξής εξωφρενικό από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Στην τηλεόραση, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, απλούς ανθρώπους που αγωνιούν για την υγεία τους και των παιδιών τους είπε: «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντιδρούν, ίσως υπερβολικά, διότι αισθάνονται πιο πολύ ως πειραματόζωα. Θεωρούν ότι ουσιαστικά τα εμβόλια στην Ελλάδα θα δοκιμαστούν στους ίδιους…» Απίστευτο. Η προσπάθεια διαφύλαξης της υγείας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και παράλληλα και των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία και έχουν ελαττωμένη άμυνα του οργανισμού με αποτέλεσμα αν κολλήσουν τη νέα γρίπη να κινδυνεύει η ζωή τους θεωρήθηκε σαν επικίνδυνο ανθρώπινο πείραμα με …πειραματόζωα τους νοσηλευτές, τους λειτουργούς της υγείας στους οποίους βασιζόμαστε για την προστασία μας από την επιδημία. Απόψεις προσβλητικές για τους γιατρούς επιστήμονες του σύγχρονου κόσμου που πρώτοι αυτοί κινδυνεύουν από τα λοιμώδη νοσήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσβλητικές και προς τη νοημοσύνη των απλών πολιτών. Αυτοί που δίνουν τη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας κατηγορούνται με περισσή ανευθυνότητα και απερισκεψία ότι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.
Άκουσα από πολλούς, γιατρούς και νοσηλευτές και μάλιστα έμπειρους να λένε στην τηλεόραση για το εμβόλιο. «Να μας διαβεβαιώσουν ότι ΔΕΝ υπάρχουν παρενέργειες»!!! Όχι κύριοι. Κανείς επιστήμονας δεν θα σας διαβεβαιώσει. Μόνο απλοί πολίτες που δεν γνωρίζουν φυσικά ιατρική επιτρέπεται να διατυπώνουν τέτοιες απλοϊκές και αφελείς παραινέσεις. Υπάρχουν παρενέργειες. Ελάχιστες και κάποιες από αυτές σοβαρές αλλά ευτυχώς σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμες. Δείτε τα φύλλα οδηγιών χρήσης των δύο εμβολίων, της απλής γρίπης και της νέας γρίπης. Θα τα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο. Θα δείτε ότι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της νέας γρίπης είναι οι ίδιες με του εμβολίου της απλής γρίπης που κάθε χρόνο συστήνετε στους ασθενείς σας. Και λιγότερες, δραματικά λιγότερες και ηπιότερες από τις επιπλοκές της γρίπης, παλιάς ή νέας. Και αν ψάξετε θα δείτε ότι παρασκευάζονται με τον ίδιο εξελιγμένο επιστημονικά σύγχρονο τρόπο που εγγυάται τις ελάχιστες αστοχίες όσον αφορά την ποιότητα στην κατασκευή και συσκευασία.
Μα μέσα στα νοσοκομεία τόσα χρόνια, είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος επαγγελματίας υγείας ότι υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες; Μα όλοι δεν διδάχτηκαν στοιχειώδη Φαρμακολογία στη σχολή τους; Διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης της ασπιρίνης ή και οποιουδήποτε εμβολίου ή άλλου φαρμάκου. Μήπως να καταργήσουμε και την ασπιρίνη; Και την πενικιλλίνη; Ή καλύτερα όλα τα φάρμακα; Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής άσκησης της Θεραπευτικής είναι η αντιμετώπιση των παρενεργειών των φαρμάκων. Που όμως ΠΡΕΠΕΙ να χορηγηθούν για την αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας των ασθενών.
Και σχεδόν, πάνω στη φάση ανόδου του αριθμού κρουσμάτων έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο, όπου ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου δεν θέλουν να εμβολιασθούν. Δυστυχώς δεν λαμβάνουν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες από τους γιατρούς τους. Πολλοί θεράποντες γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους να μην κάνουν το εμβόλιο ή το αφήνουν –αδικαιολόγητα- στην κρίση τους. Μα αν κινδυνεύσουν από τη γρίπη, ποιος θα πάρει την ευθύνη για την αποφυγή του εμβολιασμού τους; Ποιος θα πάρει την ευθύνη ΘΑΝΑΤΩΝ από τη γρίπη σε μη εμβολιασμένα άτομα; Θα σας πω. Κανείς. Όλοι θα παραπέμψουν στη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο μόνος που θα την πληρώσει θα είναι ο ασθενής.
Και θυμηθείτε ή ανατρέξτε σε πηγές να δείτε; Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα πώς νικήθηκαν οι λοιμώδεις νόσοι που μάστιζαν την ανθρωπότητα; Μόνο με την καθολική χρήση των εμβολίων. Και τα εμβόλια τότε δεν ήταν απόλυτα ασφαλή. Όταν όμως ζυγιζόταν η αναμενόμενη ωφέλεια με τους πιθανούς κινδύνους, το εμβόλιο πάντοτε κέρδιζε τη μάχη και έσωζε ζωές.
Δεν μίλησα σαν ειδικός. Γιατί δεν είμαι. Προσπάθησα απλώς να βάλω σε τάξη σκέψεις και γεγονότα. Δείχνω εμπιστοσύνη προς κορυφαίους ειδικούς λοιμωξιολόγους της πατρίδας μας. Είχα την τύχη να είμαι μαθητής κάποιων από αυτούς και να συνεργαστώ μαζί τους σε ερευνητικές εργασίες πριν από αρκετά χρόνια. Αυτοί είναι οι μόνοι ειδικοί να κρίνουν για τα τόσο σοβαρά προβλήματα πανδημιών που έχουν επανειλημμένως αντιμετωπίσει και έχουν συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους στην υγεία του ανθρώπου. Οι περισσότεροι μη ειδικοί επαγγελματίες υγείας μόνο θεωρητικά τα γνωρίζουμε και υποψιαζόμαστε απλώς τις οδυνηρές επιπτώσεις τους στην ανθρωπότητα. Οι απλοί πολίτες ούτε καν τις υποψιάζονται και γι αυτό δικαιούνται μια σωστή ενημέρωση από τους κατάλληλους γι αυτό επιστήμονες.
Γιατί ο στόχος των επιστημόνων υγείας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και δεν επιτρέπεται να τους βάζουν τρικλοποδιές και εμπόδια στο σημαντικό αυτό έργο τους οι μη ειδικοί και οι αναρμόδιοι.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ΨΕΚΑΣΜΕΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!
Γεια σου φίλε μου !!
Δημοσίευση σχολίου